بازی جملات خوش اَدا
19 اکتبر, 2022بازی آنتی متابول(18+)
19 اکتبر, 2022خلاصه
شرکت کنندگان سعی می کنند در دنیای موازی دلخواهشان لهجه هایی جدید ساخته و محصولات و خدمات جدیدی ارائه کنند.
به درد کی یا کِی یا کجا می خوره؟
- توسعه استعداد خلاق فردی
- استفاده به عنوان یک سرگرمی در دور همی گروهی
- تغییر مسیر پروژه ها با ایده های فردی
- عبور از واقعیات و بدیهیات موجود
- تغییر مفاهیم ثابت ذهنی
زمان
20 دقیقه
نیازها
محلی راحت که افراد در آن با آرامش بنشینند و بتوانند صدای هم را بشنوند، این بازی می تواند به صورت آنلاین هم انجام شود.
روش بازی
روش اول: ابتدا برای شرکت کنندگان توضیح دهید که تصور کنند: “یک روز صبح وقتی درِ یخچال خانه شان را باز می کنند به صورت ناگهانی به درون یخچال کشیده و وارد یک دنیای دیگر می شوند. در این دنیای موازی افراد به زبان فارسی صحبت می کنند اما با لهجه ای که برای فهمیدن آن باید کمی دقت کنند. به طور مثال:
در دنیای ما می گویند: خوردن این نارنگی شیرین دلم را زد.
در دنیای موازی اینطور می گویند: خِ عن ای نالنی شِعِ دلمازِ
یا در دنیای ما می گویند: سر زد از افق مهر خاوران
در دنیای موازی اینطور می گویند: سَ زِزِ اُفُ مهع خاوِاع
اکنون به همه حاضران 5 دقیقه فرصت دهید تا به دلخواه خودشان لهجه ای جدید به این طریق ایجاد کنند که ابتدا یک متن کوتاه حداکثر یک پاراگرافی دلخواه بنویسند(حتی می توانند هر متن دلخواهی را از اینترنت بگیرند) بعد این متن کوتاه را با لهجه خودشان یا بازنویسی کنند و یا به صورت صوتی ضبط کنند. در مرحله بعد از بین افراد حاضر چند نفر را انتخاب کنید. این فرد می بایست متن خود را یکبار با شرایط عادی(بدون لهجه) و یکبار یا لهجه ای که طراحی کرده برای سایرین بخواند، پس از این به هر کدام از سایرین که داوطلب خواست اشاره می کند و آنها باید جمله ساده ای را که داوطلب می گوید با این لهجه جدید تکرار کنند. پس از 3-4 دور انجام این کار به صورت گروهی نام تعدادی محصولات یا خدمات را با این لهجه جدید تکرار می کنند. مثلا:
طراحی لباس کودکان: طَی لباع بِشا
اتوبوس: اَبوع
معلم زبان: موله زِوا
فروشگاه آنلاین: فوشع آلان
سپس داوطلب چند کلمه را با لهجه ساخته شده تکرار می کند و از آنها می خواهد تا حدس بزنند منظورش چیست. به طور مثال:
مانور: مانیتور
میع: میز
کِع: کتاب
کِع فع: کثافت
کُعکِکع:؟؟؟
پس از اینکه افراد گروه تسلطی نسبی روی لهجه پیدا کردند اکنون تلاش می کنند تا اسمی برخی محصولات و خدمات که ویژه آن دنیای موازی است را با لهجه خود آنها بازنویسی کرده و کاربردشان را توصیف کنند. مثال:
آسِع دوع: آسامان دور؛نوعی وسیله که سوراخ های لایه اُزُن را می دوزد
دوعّ سا: دروغ ساز؛ دستگاهی که برای افراد دروغ پیشنهاد می کند زیرا افراد دنیای موازی نمی توانند دروع بگویند
چَع سوع: چتر آسانسوری؛ چون در دنیای موازی خانه ها در ندارد و فقط از پنجره ها می توانند به بیرون خانه بروند، افراد چترهایی دارند که با آن از پنجره پایین می پرند
پنعه چعی: پنکه چتری؛ وقتی افراد به محل زندگی شان بر می گردند چون خانه هایشان در ندارد باید از پنجره وارد خانه شوند به همین دلیل نیاز است تا با استفاده از چتر آسانسوری روی پنکه ای قرار بگیرند و این پنکه با دمیدن زیر چتر آنها را به لب پنجره منزلشان می رساند
موئِب ثا و موئِب ناثا: مکعب ثابت، مکعب ناثابت؛ خانه های افراد در برخی موار ثابت است و در بیشتر موارد ناثابت، در هر دو ثورت خانه یک مکعب شیشه ای است که همه از برون آنرا می بینند و زیر آن با یک میدان الکترومغناطیسی از زمین جدا شده است در نتیجه از سطح زمین ارتفاع دارد. خانه های ناثابت همیشه و به آرامی در حال حرکت هستند و افراد در درون آنها همراه با خانه جابجا می شوند.
این کار را با حداقل یک داوطلب دیگر انجام دهید.
روش دوم: می توانید از لهجه ای که در روش اول استفاده شده بهره بگیرید و از افراد بخواهید تا قسمت آخر را با هم انجام دهید. در این صورت برای شروع می توانید از متن ساده زیر استفاده کنید:
متن فارسی: آیا موجودات فرازمینی وجود دارند؟ پاسخ این سوال، به احتمال قریب به یقین مثبت است. کیهان بسیار وسیع و گسترده و قدیمی است و گوشهای که ما در آن زندگی میکنیم، گوشه خاص و ویژهای نیست. اگر زندگی در این گوشه از کیهان وجود دارد، احتمالا در بخشهای دیگری از کیهان نیز وجود داشته باشد.
متن با لهجه: آیع موع فَعزِی وُع داعَ؟پاع ای سوع، بعِما قَ یقیع مُعبَ اَ. کِیاع بِع وِع وَع گُتَدِع وَع قعیمی اَ وَع گوشع کِع ماع دَع آع زِی می کوعیع، گوع خاع و وی اِعی نیع. اگع زِی دَعایع گوشع اَع کِیاع وجوع داعَه، اِتماعَ دَع بعشا دیعیی نیع وجوع داعَ باعَه.
سوالات کاربردی
1) به نظرتان اگر انسان ها فقط چهار انگشت داشتند وسایلی که اکنون وجود داشت چه شکلی بودند؟ چه وسایل جدید برای افراد چهارانگشتی درست می شد.
2) چشمتان را ببندید و تصور کنید همین الان از یخچال خانه تان به آن دنیای موازی رفته اید اولین چیزی که پس از رسیدن به آن دنیای موازی میبینید چیست؟
3) آیا می شود فرض کنیم افراد مختلفی که اطراف ما هستند هر کدام در یک دنیای موازی زندگی می کنند؟ مثلاً کسی که مادرزاد کر و کور است دنیا را چطور تصور می کند؟
4) آیا این احتمال وجود دارد که برخی از افراد چیزهایی را احساس کنند که ما نتوانیم آنها را حس کنیم؟
5) آیا توانستید با استفاده از یک زبان جدید مفهومی جدید را با به سایرین منتقل کنید؟
6) وقتی می خواهید طرح خلاقانه ای را به کسی یا سازمانی ارائه کنید به چه طریق آنرا انجام می دهید؟ آیا اگر این طرح جدید باشد به این نیاز دارید که بااستفاده از مفاهیم قابل درک برای آنها ایده تان را شرح دهید؟
توجه
امکان انجام این بازی به صورت آنلاین وجود دارد و می توانید این بازی را به صورت فردی هم انجام دهید، اگر بازی به صورت گروهی انجام شد حتماً داوطلبین به صورت اتفاقی انتخاب شوند و اگر افراد نتوانستند کاری که از آنها خواسته اید را انجام بدهند یا از روش دوم استفاده کنید یا مدیر گروه فردی را انتخاب کند. توجه داشه باشید این بازی در دسته بازی های دشوار است و ممکن است مدتی زمان طول بکشد تا افراد بتوانند خود را با قوانین آن وفق بدهند.
پیشنهاد
این امکان وجود دارد که با سبکی طنز زبان های مختلف دنیا را با زبان فارسی مخلوط کنید، مثلاً برخی کلمات با حال و هوای ایتالیایی اما به زبان فارسی:
- آبولیونه گوشیتو بُزباشّه: آبگوشت بُز باش
- هرکَسیتو هیچیونه دس تِ شِ، همون بَ سِ شِ: هر کی هر چی دستشه همون بسشه
- مارینو که پیرینو، قورینو هم کونینو: مار که میر میشه قورباغه هم کونش میذاره
- التزامینو عملینه به نظامیونه لازمیتو: التزام عملی به نظام لازم است
- پُستیته جدیدو زیادینه خفنو: پست جدیدم زیادی خفنه
یا برخی کلمات با حال و هوای فرانسوی اما به زبان فارسی:
- لِ پاغو بغا بغفی پُژی بوم: پارو برای برف پشت بوم
- لِ دستِ هَمغوز پُژ بسه: دست همه رو از پشت بسته
- ژغیف غَض اَوی: ؟؟؟؟